Proximal utvecklingszon
- ulricarauhala
- 11 okt. 2024
- 2 min läsning
Not yet, men nu är du på väg att kunna! Gäller i så många sammanhang, både på jobb och i vardag... Om det är något jag skulle önska både mig själv och nära och kära, Alltså, tillsammans med andra kan du ta till dig, byta insikter/ kunskaper/upplevelser. Mitt favoritord: proximal! Detta är meningen för oktober månad.
När man googlar ordet proximal kan man läsa; ”Vygotskijs teori om lärande finns begreppet proximal utvecklingszon, alltså idén om vad som är nästa steg i lärande
Till exempel innebär det att undervisningen planeras så att eleven kan få stöd av en vuxen eller en kamrat för att få möjlighet att utveckla det som hen inte klarar helt på egen hand ännu.”
Den proximala utvecklingszonen omfattar förmågor som inte ännu har mognat men som är i en mognadsprocess, fullmognade i en nära framtid, och för närvarande är i ett embryoniskt stadium. Dessa färdigheter kan kallas knopparnas utveckling, blommor i utveckling snarare än frukterna av utveckling -- det vill säga något som mognar.
Vygotskij hävdade att i stället för att undersöka elevens intelligens, är det bättre att undersöka elevens förmåga att självständigt lösa problem och elevens förmåga att lösa problem med en vuxens hjälp. Wikipedia
Att lära av varandra, lära tillsammans. Är det så att vi har tappat en del av detta? Kunskap vi vet tillsammans är så viktigt för att skapa en välfärd för att förstå värdet av en demokrati. När kunskap tappar sammanhang och bara ägs av individen, blir den svag och vi kan lätt gå vilse. När vi delar kunskap och tillsammans förstår sammanhang, när vi får gå med någon som visar sin erfarenhet och lärdom kan det bli tydligare att se vad som behövs göras. Vi människor behöver varandra för att växa, tillsammans lär vi alltid något nytt och utvecklas. Välfärden behöver gemensam kunskap, saker vi vet tillsammans, att vårda och lära handlar om lyhördhet, nyfikenhet och respekt. När vi ser oss själva som en del av ett större sammanhang kan vi lära oss att möta våra medmänniskor med förståelse och respekt. Det är då vi får tröst, känner tillit och tillhörighet. Förstå tillsammans och våga titta en gång till. Ordet respekt kommer från latin “spectare” vilket betyder att se ”re” betyder igen, så att respektera någon är att titta en gång till. Kanske handlar det om att vi alltid har våra proximala utvecklingszoner där vi behöver utvecklas tillsammans och lyssna/lära av varandra.
I dagens samhälle är det svårt med allmänbildning och den gemensammakunskapen, då kritiska och granskande tidningar och media, nästan är helt ut konkurrerade av Facebook, amazon, Google mm. Där kunskap blir mer lättvindigt, godtyckligt och individbaserad. Där vårat skrollande bara tillfredsställer och förstärker det vi redan tycker utan kritiskt motstånd, där klyftan mellan vi och dom förstärks. Samtalet blir istället pajkastning och nättrolleriet växer.
När vi människor möts och får dela våra berättelser skapas förståelse och gemenskap och vi får mogna och blomma. Vart hittar vi dessa platser i dag? Är det viktigt?
Vad har du för tankar runt orden proximal och kunskap?
Boktips. Sverker Sörling
Till bildningens försvar: den svåra konsten att veta tillsammans
En intressant bok om samhället, allmänbildning och kunskap

Väldigt tankeväckande. Tänker att vi hela livet måste omvärdera, att vi aldrig blir riktigt klara, att vi under hela vårt liv kommer att vara i lärande.
Vissa knoppar brister inte ut i blom förrns man blir äldre. Nån som sa, nån som väckte en tanke, nån som hjälper framåt bara med sitt väsen.
Så att träffas på riktigt för dialog och utbyte tänker jag är helt avgörande för att komma framåt ( och då kan ju det vara avgörande att ta ett steg bakåt😀)
Så kul med ditt projekt som vi får vara en del av
Yes! 🤝 Mycket läsvärda tankar 🫶 ..och äntligen fattade jag hur jag skulle kommentera dina inlägg 🤦♀️🤭🥳 Kram Mia
Såå bra skrivet Ullis!!!